اندیشه و قلم

وبگاه شخصی حسن امجدیان

اندیشه و قلم

وبگاه شخصی حسن امجدیان

يكشنبه, ۴ مهر ۱۳۹۵، ۰۹:۵۶ ق.ظ

تفاوت طرح و لایحه

 

پیشنهادی که به منظور تصویب به صورت قانون، به مجلس ارایه می گردد، در صورتی که از سوی دولت و یا رئیس قوه قضائیه تقدیم مجلس شورای اسلامی بشود آن را «لایحه» واگر از جانب نمایندگان مجلس و یا شورای عالی استانها تقدیم گردد، آن را «طرح» می گویند. «لوایح قانونی» پس از تصویب هیئت وزیران به مجلس تقدیم می شود و «طرح های قانونی» به پیشنهاد حداقل پانزده نفر از نمایندگان در مجلس قابل طرح است.

اصل هفتاد وچهارم قانونی اساسی بیان می دارد: «لوایح‏ قانونی‏ پس‏ از تصویب‏ هیأت‏ وزیران‏ به‏ مجلس‏ تقدیم‏ می‏ شود و طرحهای‏ قانونی‏ به‏ پیشنهاد حداقل‏ پانزده‏ نفر از نمایندگان‏، در مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ قابل‏ طرح‏ است‏.» همچنین اصل یکصد و دوم قانون اساسی این چنین مقرر می دارد: «شورای‏ عالی‏ استانها حق‏ دارد در حدود وظایف‏ خود طرحهایی‏ تهیه‏ و مستقیماً یا از طریق‏ دولت‏ به‏ مجلس‏ شورای‏ اسلامی‏ پیشنهاد کند. این‏ طرحها باید در مجلس‏ مورد بررسی‏ قرار گیرد.» مضافاً‌ اینکه بر اساس اصل یکصد و پنجاه و هشتم قانون اساسی «تهیه لوایح قضایی» از جمله وظایف رئیس قوه قضائیه معرفی شده است و بر این اساس «طرح الحاق یک تبصره به قانون وظایف و اختیارات رییس قوه» مصوب 30‌ مهر ماه 1392 در مجلس مقرر می‌دارد: «در صورتی که دولت در مدت مذکور نتواند نسبت به تصویب و ارسال لایحه به مجلس اقدام نماید و سه ماه دیگر از مهلت قانونی آن بگذرد، رییس قوه قضاییه می تواند مستقیما لایحه را به مجلس ارسال نماید.»

ماده 131 قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی اشعار می دارد:‌ «طرحهاى قانونى با امضاء و ذکر نام حداقل پانزده نفر از نمایندگان در مجلس به رئیس جلسه تسلیم مى‏شود و پس از اعلام وصول و قرائت عنوان آن توسط رئیس یا یکى از دبیران، در همان جلسه به کمیسیون‏هاى مربوط ارجاع مى‏شود...» ماده 135 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی نیز به معرفی الزامات لوایح قانونى که ازطرف دولت به مجلس پیشنهاد مى‏شود، اشاره نموده است. همچنین ماده 140 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی بیان داشته است: «طرحهاى مصوب شوراى‏عالى استانها که باید داراى عنوان و مقدمه توجیهى مشخص و مواد متناسب باشد، مستقیماً یا توسط دولت به مجلس تقدیم مى‏شود.»

 


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۷/۰۴
حسن امجدیان

طرح و لایحه

نظرات (۳)

سلام
مجلس برای ارسال طرح به دولت باید اونو تصویب کنه؟
بعدشم دولت میتونه مخالفت کنه؟
اگه دولت خواستار تغیراتی توی طرح بود چی؟
پاسخ:
با سلام و سپاس

بر اساس ساختارهای قانونی، مجلس شورای اسلامی بعنوان قوه تقنینی در کشور شناخته میشود لذا هرگونه قانونگذاری می بایست از طریق مجلس شورای اسلامی صورت پذیرد. فرآیند ارسال لایحه از جانب دولت به مجلس نیز در همین راستا قابل ارزیابی است اما ارسال طرح از جانب مجلس به دولت موضوعا منتفی است زیرا دولت به عنوان قوه اجرایی کشور صرفا ملزم به اجرای قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی است. حال این قوانین یا در قالب اولیه لایحه دولت و یا طرح نمایندگان در مجلس شورای اسلامی مطرح گردیده و پس از طی روند تقنینی در کمیسیونها و صحن مجلس به صورت قانون به تصویب رسیده است.
نمایندگان حقوقی دولت میتوانند با حضور در کمیسیونهای مجلس، نظرات و دیدگاه های موافقت یا مخالفت خود را در خصوص طرح نمایندگان مجلس اظهارنمایند. اما هیچ گونه الزامی برای نمایندگان به منظور  تبعیت از نظرات نمایندگان دستگاه های اجرایی وجود ندارد و صرفا بعنوان نظر مشورتی مورد استفاده نمایندگان قرار می گیرد.
برخی مواقع اتفاق می افتد که هنگام مطرح شدن طرح از سوی نمایندگان در مجلس شورای اسلامی، دولت با آن مخالفت نموده و با تقاضا از نمایندگان از آنها درخواست می کند تا با مسکوت گذاردن طرح، لایحه پیشنهادی خود را به جریان می اندازد. امکان تایید یا رد پیشنهاد دولت از سوی نمایندگان وجود دارد.
با سلام .
آیا قوه قضاییه خود میتواند لایحه به مجلس تقدیم کند؟
قوه مجریه چگونه میتواند بر مجلس نظارت داشته باشد؟ 

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی